fbpx

Kosova

Kosova

Kosova shtrihet në qendër të Ballkanit me një sipërfaqe prej 10,887 km2 (4,203 sq mi) me Prishtinën kryeqytetin e saj dhe qytetin më të madh, kufizohet nga Serbia në veri dhe lindje, Maqedonia e Veriut në juglindje, Shqipëria në jugperëndim dhe Mali i Zi në perëndim. Pjesa më e madhe e Kosovës qendrore është e dominuar nga fusha dhe fusha të mëdha, Malet e thyer të Nemuna dhe Malet e Sharrit ngrihen përkatësisht në Jugperëndim dhe Juglindje. Në antikitetin klasik, fisi qendror i cili u shfaq në territorin e Kosovës ishin Dardani, i cili formoi një politikë të pavarur të njohur si Mbretëria e Dardanisë në shekullin e 4 pes. Ajo ka një histori shumë të pasur duke u aneksuar nga Perandoria Romake dhe Perandoritë Bizantine në shekullin I pes, pushtimet sllave duke filluar në shekullin e 6 – të 7 të erës sonë, Perandoria e Parë Bullgare më pas dhe nga shekulli i 13-të, Kosova u bë thelbi i Serbisë shteti mesjetar, atëherë Perandoria Osmane drejtoi zonën deri në fillim të shekullit 20, e ndjekur nga Jugosllavia pas Luftës së Parë Botërore dhe shpalljen e pavarësisë së saj në 2008.

Eksploroni Qytetin

Hartat e Qytetit

Idetë e udhëtimit

Plazhet

Vendet më të mira të pushimeve në Shqipëri

E izoluar dhe e mbyllur nga bota për kaq shumë kohë, Shqipëria doli nga sundimi komunist në 1991. Në ditët e sotme, vizitorët janë pa dyshim të befasuar nga të gjitha ato që ajo ofron; plazhe të bukura që shtrihen krahas vargmaleve që të lënë pa frymë dhe liqeneve vezullues. Falë ...

parqet kombëtare

29 foto që vërtetojnë se Shqipëria është Kroacia e re

  1/29 Kredia e imazhit: Instagram.com/adisshera PĂ«r pesĂ« vitet e fundit Kroacia ka qenĂ« njĂ« pikĂ« turistike pĂ«r arsye shumĂ« tĂ« mira. Shteti ballkanik ka njĂ« vijĂ« tĂ« bukur bregdetare, fshatra historikĂ« dhe çmime shumĂ« tĂ« favorshme. Aq e favorshme nĂ« fakt sa ...